Pro všechny majitele "náručáků"

20.04.2013 13:02

Pro všechny majitele "náručáků"

18.07.2011 20:05

Váš čtyřnohý miláček by si opravdu sám nikdy dobrovolně nevybral život na 2-metrovém vodítku. Proto prosím vás socializujte své pejsky a dejte si tu práci s tím naučit ho alepsoň ten nejzákladnější povel jako je přivolání. Umožníte mu tak pohyb na volno bez vodítka, bez toho aniž by jste na něj museli hulákat jak na lesy nebo se bát, že vám vezme roha. Správná socializace vám zase zajístí, že váš pejsek bude pohodový, spokojený a bez strachu a agrese se velmi rád seznámí s jakýmkoliv jiným pejskem ( i člověkem) jedno jaké velikosti. Věřte že, správně socializovaní psi nikdy nemají v úmyslu se pozabíjet, pouze se pozdraví, popřípadě si vyříkají, kdo je dominantnější, to vše ale bez toho, aniž by se nějak vážně zranili. Když si padnou do oka s radostí si pohrají, když ne, jdou si každý po svém.

To, že je z pejska ustrašený nebo útočící klubko chlupů, je vina vždy jen jeho majitele. Sám majitel někdy předvede větší hysterický výkon než jeho pes, tak se pak člověk nemůže divit chudáku psovy, že reaguje naprosto stejně. Jindy zase pejsek nemá možnost se za celý svůj život pořádně seznámit s jiným psem, člověkem nebo zvířetem, není pak zvyklý na nic jiného než na svého pána a nejbližší lidskou smečku (někdy ani na ně ne) a na cokoliv jiného, co nezná, reaguje buď se strachem nebo útokem.

Jestli vám výše uvedené pojmy nic neříkají a nemáte ani snahu si o tom alepoň v odborné literatuře něco přečíst, prosím vás, raději si pořiďte zakrslého králíka, kterému nebude vadit, že ho občas povodíte na kousku šňůrky a bude i tak spokojený. A místo pokřikování na majitele těch štastnějších pejsků, kteří svému psímu kamarádovi za určitých pravidel dopřejí volný pohyb, zamyslete se sami nad sebou a uvědomte si že, heslo pes patří na vodítko, není vždy a za každou cenu na místě.